24 Nov 2010

IBM, Information on Demand (IOD) Conference, Las Vegas, 2010




IBM’in Bilgi Teknolojileri (BT) konusundaki yıllık en büyük küresel etkinliği 24-28 Ekim 2010’da Las Vegas, ABD’de yapıldı. En son satın almalarla artık birer IBM şirketi olan Cognos ve SPSS kullanıcılarının da katılımıyla ki, bu markalardan katılan kişi sayısı yaklaşık 3000, toplam 10,000 kişi vardı bu konferansda! 160’ı Cognos ve SPSS olan, toplam 600 Teknik sunum, 110 sektörel ve liderlik sunumu yapıldı. 128 farklı Hands-On-Lab vardı bütün katılımcılara açık. 300’den fazla IBM müşterisi kendi sunumlarını yaptılar. Fuar alanında IBM’in BT çözümleri dışında onlarca ISV ve İş Ortağı’da tanıtımlarını gerçekleştirdi. Konferans süresince bütün katılımcılar istedikleri herhangi 3 konu da (Bilgi Teknolojileri, SPSS, Cognos, Kurumsal İçerik Yönetimi) ücretsiz sertifika sınavlarına katıldılar.

Bu tip konferansların şüphesiz en dikkat çekici yanlarından birisi de, yeni ürünlerin veya mevcut ürünlerin üst versiyonlarının duyurulmasıdır. Bu açıdan bakıldığında konferans çok zengindi. Birçok yeni duyurunun yanında ürün penceresinden bakınca, bence öne çıkan iki duyuru çok önemliydi bütün konferans süresince; Cognos 10 ve DB2 10 for z/OS.

Kısa bir süre önce IBM’in Bilgi Teknolojileri Strateji’si kapsamında satın alınan ve IBM ailesine katılan Cognos, İş Analizi ve İş Zekası alanlarında kendini kanıtlamış bir ürün. Cognos 10 sürümü, bir iş zekası ürününden beklenen geleneksel fonksiyonların yanında, planlama, senaryo modelleme, anlık izleme (real-time monitoring) ve ileriye dönük analitik analiz (predictive analytics) imkanları sunuyor. Cognos 10 ile kurumlar, “daha akıllı” kararlar alabilmenin ve buna bağlı olarak daha hızlı ve doğru sonuçlar üretebilmenin yollarını bulup, yaptıkları işe dair fırsatları, eğilimleri hızlı farkedip, daha zayıf işleyen taraflarını da tanıma şansına sahip oluyorlar.

DB2 10 for z/OS, IBM’in çeyrek asırlık, amiral gemisi veritabanı yazılımının IOD’de duyurusu yapılan son sürümüydü. Ürünün ilk versiyonundan beri bakıldığında, beta programına en fazla katıımcı bu sürümde gerçekleşti. İlk göze çarpan özellik, 2010 içinde duyurulan yeni nesil hibrid zEnterprise donanımı ile entegre çalışan bu sürümün, yeni donanım ve işletim sisteminin özelliklerinden dolayı %5-10 arasında out-of-box CPU kazancı sağlamasıydı. Yani sadece ürün sürümünü yükselterek, herhangi bir uygulama ve veritabanı değişikliği yapmadan bu kazanımı elde etmek mümkün. DB2 10 for z/OS’in SQL, Mimari, Stored Procedure, Utility alanlarında ki yenilikleri uygulanmaya başlandığında %20-25 CPU kazançlarına kadar çıkılabiliyor. Teknoloji’nin ve beraberinde gelen “teknolojik tüketim ve üretimin” aşırı hızlı ilerlemesi, üretilen veri miktarını da, eş zamanlı kullanıcı sayılarını da inanılmaz arttırdı. DB2 10 for z/OS zaten yıllardır bu alanda sahip olduğu liderliğini daha da ileriye taşıyor; Tek bir LPAR’da eş zamanlı çalışabilen 20,000 kullanıcı, 64-Bit mimari’den dolayı neredeyse sınırsız Sanal Bellek (Virtual Storage), Temporal Table (Veritabanı dünyasında ilk), 128 TB tablo büyüklükleri, PureXML desteği bunlardan sadece bazıları.

Master Data Management, İçerik Yönetimi, bütün platformlar için (Intel, Midrange, Mainframe) genel duyurusu yapılan akıllı sistemler, öne çıkan diğer önemli teknolojik gelişmeler ve duyurular oldu.

IOD, Cognos 10 ve DB2 10 for z/OS konusunda daha detaylı bilgiye aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.

http://www-01.ibm.com/software/data/2010-conference/

www-01.ibm.com/software/data/db2/zos/

www-01.ibm.com/software/analytics/cognos/cognos10/

No comments: